ENGAVÅGEN
i
Meløy Kommune


familien.gif (2972 bytes)

album_r.gif (2989 bytes)

 

Engavågen er et lite tettsted som ligger i søndre del av Meløy kommune (og er Meløy's tredje største krets, med ca. 1000 innb.)og ligger sør for Glomfjorden og kommune-senteret Ørnes.
Stedet har nokså spredt bebyggelse, med både jordbruk og fiske som næring. Av jordbruk finnes 4-5 større gårder i drift.

Engavågen har pr.  idag to daglivarebutikker hvor av den ene med bensinutsalg og den andre er kommisjonær for Norsk Tipping og salg av musikk-instrumenter og data.
     Av større arbeidsplasser kan nevnes; Enga skole (grunnskole 1-10) hvor elever fra både Halsa, Åmøy, Grønøy og Vassdalsvik sokner til skolen fra og med 8. klassetrinn.
Vi har Nordtun opptrenings-senter, Vallsjøen alders- og sykehjem, Gigante (laksslakteri/ fryseri) i Åmøyhamn, Firkernes Redskapsfabrikk i Vassdalsvik, notbøteri på Grønøy og for ikke å glemme Torrissen's mange anlegg med oppdrett av laks.
Alle disse gir stedets befolkning arbeidsplasser som gjør det mulig å opprettholde befolknings-tallet.

     Engavågen ligger lunt til i naturskjønne områder, inklusive de omkringliggende øyer, holmer og skjær. Stedet har veiforbindelse med kommunens senter gjennom Halsa (som er tilknyttet Rv.17), i tillegg til at det også er fergeforbindelse med både Bolga, Meløya og Ørnes fra Vassdalsvik som ligger ca. 8 km. fra Engavågen.

     Meløy's største øy Åmøy er fastlandsforbundet med bruer og vei, via Grønøy som fra 1700-tallet har vært et sentralt handelssted som også har vært drevet med gjestgiver-bevilgning.
På Grønøy finner man den velkjente 'Grønøyfurua', (en gang malt av Th. Holmboe) og kikker du på baksiden av en Nitedals fyrstikkeske, finner du den også der.

     På Åmøy finner man ca. 8000 år gamle hellerisniger og øya har i senere tid lagt opp til turisme ved hjelp av skjærgårds camping med fiskemuligheter og andre aktiviteter for både store og små. Campingen ligger i meget barnevennlige omgivelser. Engavågen med omegn har flotte turområder og fine fiskemuligheter.
Bare noen minutters biltur fra Engavågen (på Rv.17 fra Halsa til Glomfjord) finner man kommunens store attraksjon, Svartisen.

Øivind Bakklund - 1999

h_side_rdkn.gif (4766 bytes)